Bebisens reseguide till Italien

Vi var närmare en vecka i Rom för att hälsa på Sagas faster. Här kommer några tips för er som ska åka till Italien med små barn, mycket kretsar kring Rom men en del gäller för hela landet.

rombild

Resan
Jag har tidigare skrivit inlägg om hur man det fungerar på flygplatsen och om hur man packar barnvagnen. Även ett med tips på bra barnresväska. Mycket går långsammare i Italien än i Sverige. Var beredd på att få vänta ett tag på väskorna på flygplatsen och trafiken kan göra resan in till stan lång. Ta med extra mellanmål/snacks och leksaker.

Väl på plats är det bra att välja ett boende som ligger inom gångavstånd till det ni vill göra. man kan åka tunnelbana med barnvagn men räkna med att få bära vagnen upp för trappor och av tåget. Bussar och spårvagn finns också där det är lite lättare.

Mat
Det säljs inte färdig barnmat i Italien. Har du ett barn som vi som inte vill äta annat är det ett bra tips att ta med burkar hemifrån. Den barnmat som säljs är burkar med en råvara i som man måste dryga ut. Exempelvis mosad kyckling, kött eller grönsaker. Frukt finns i barnhyllan men undvik den, den är full med socker. Fruktpuréer utan socker finns i den ”naturliga/nyttiga” hyllan eller i kyldisken i vissa butiker. Smart att köpa hem klämpåsar med frukt, de kostade halva priset mot i Sverige.

Gröt finns men den smakar inte som svensk barngröt och man lagar den med mjölk. Saga tyckte om den men tänk på att de tillsätter både salt, konserveringsmedel och socker i gröten (liksom i det mesta för barn). Välling finns inte att köpa. Vi använder rapsolja i Sagas mat och gröt för att hon ska få i sig lite extra energi och för hennes mages skull. Det finns inte men vi hittade en likvärdig olja, solrosolja som är doft och smakfri så den fungerar bra till barn. Annars hade de en olivolja för barn men den vågade vi inte köpa med risk att den skulle smaka för mycket.

Man kan förfäras över mycket av det som finns i barnhyllan. Tänk er smakportioner av Nutella chokladkräm för femmånaders bebisar. Eller tillsatt salt och konserveringsmedel i allt. De har däremot några produkter som jag önskar att vi hade fler av i Sverige. Tex små pastafigurer (mindre än risoni) som är perfekt som smakportioner för små bebisar som inte vill ha bitar i maten.

Äter man ute på restaurang så hittar man säkert mycket till lite äldre barn. De serverar mycket pasta och bröd och det fungerar väl för de flesta.

Aktiviteter och tips

Här kommer några tips som gäller för besök med barn. Mycket beror såklart på barnens ålder och intressen.

  • Räkna inte med att det finns lekplatser utan ha gärna med eller köp en boll/uteleksaker och gå till en park. Borgheseparken är stor och fin.
  • Ett måste är ett besök i Disney Store som ligger på stora shoppinggatan Via del Corso 165.
  • Bra barnkläder finns på Gap, också på Via del Corso. Läs mitt tidigare inlägg om Gap här.
  • För oss med blöjbarn finns det inte många skötrum ute på stan. Vi hittade inte ett enda. Ett förslag är att besöka större hotell och fråga där.
  • Restauranger har i regel inte barnstolar så ha gärna med en sådan som man sätter på stolen.
  • Solen är stark så ta med solfilt till vagnen, solskyddsfaktor och solhatt.
  • Blöjor säljs som i Sverige.
  • Ta med våtservettter hemifrån om ni inte gillar att de luktar starkt av tantparfym.

rom

Till sist, njut av en av de finaste städer som finns! Allt fungerar inte som i Sverige med det är också charmen! Undrar ni något eller vill ha tips om något jag glömt ta upp, skriv en kommentar så ska jag försöka svara.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s