Undvik Bisfenol i barnens mat

Det finns en intressant debattartikel i Expressen idag med ursprung från naturskyddsföreningen som kräver ett förbud mot Bisfenol A i all mat som barn kommer i kontakt med.  ”I matförpackningar avsedda för barn är BPA (bisfenol A) visserligen i dag reglerat. Men många föräldrar lagar ju mat till sina barn redan från sex månaders ålder, som till exempel köttfärssås som innehåller krossade tomater ur konservburk. Vi vet att konservburkar i metall ofta innehåller BPA.”

Bisfenol är en läskigt hormonstörande beläggning som ofta finns inuti konservburkar. Även kassakvitton kan innehålla ämnet.

konservburkar

 

Såhär står det på Livsmedelsverkets webb: ”Sedan den första mars 2011 är det inte längre tillåtet att tillverka nappflaskor med bisfenol A och sedan 1 juni 2011 är det inte längre tillåtet att sälja nappflaskor med bisfenol A i butiker inom EU. Regeringen har även lagt fram ett förslag om förbud mot all användning av bisfenol A i barnmatsförpackningar från 1 juli 2013.” Som det ser ut idag tror jag inte att det finns i svenska barnmatsburkar men jag kan ha fel? Någon som är mer insatt här?

Vill ni läsa mer om detta se den här nyheten från Sveriges Radio ”Nu publicerar amerikanska forskare resultat som tyder på att foster som exponeras för låga doser av bisfenol A i livmodern, får långvarig påverkan av sin arvsmassa.”

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s