Test BeSafe iZi Plus

20130721-115029.jpg

Vi hade turen att vinna en bilbarnstol från BeSafe. Vi hade innan vinsten av iZi Plus en BeSafe iZi kid x3, modellen innan så jag kan jämföra dem. Läs testet av iZi kid x3 här.

Allmänt
Bilstolen kan användas från 0 till 25 kg jämfört med upp till 18 kg för x3. Det finns en iläggsdyna för mindre bebisar och stolen rekommenderas från 6 månader till ca fem år.

Vi är efter att ha testat stolen mycket nöjda. Här följer de olika delarna och funktionerna beskrivna. Har jag missat något? Kommentera så svarar jag.

20130721-115425.jpgMontering
BeSafe iZi Plus monteras med bilens bälten. Isofix finns inte eftersom att det endast är godkänt upp till 18 kg.

Vi tycker att den är enkel att montera. Det är några moment så ha gärna filmen som finns på deras webb i mobilen som guide. Det har skett flera förenklingar i monteringen från x3 till iZi Plus, tex är stödbenet nu integrerat i stolen.

Hur sitter barnet?
Den bästa förbättringen är utan tvekan det utökade liggläget. Tidigare var jag tvungen att sitta med handen på Sagas huvud för att det inte skulle åka fram när hon sov. BeSafe iZi Plus har tre lägen som man kan växla mellan under färden. Liggläget är verkligen ett liggläge, jättebra! Ska jag klaga på något så finns det inget motstånd när man justerar läget. Saga blev rädd de första gångerna för jag höll inte emot utan hon flög ner i sittläget.

Saga är nu femton månader och väger drygt 11 kg. Hon sitter bra och det finns bra växmån. Man kan justera utrymmet mot sätet utifrån barnets längd. Nackskyddet kan man också dra upp allt eftersom barnet växer.

En smart funktion är magneterna som fäster upp bältet när man tar i och ur barnet. Bältena är breda och har en sträv yta under så att de inte glider.

Säkerhet
Stolen är Plus-godkänd och det känns tryggt. Intrycket är att det är en rejäl bilbarnstol. Läs mer ingående om säkerheten på BeSafes webb.

Klädsel
Det blir ofta mellanmål i bilen när vi ska iväg så jag vill att klädseln ska vara lätt att torka av. Tyget på sitsen och bältena är ok att torka av men jag hade gärna sett ett mer glatt tyg på bältena. Tänk vaxduk i tyg. Nackskyddet har ett annat tyg som är svårare att rengöra.

Jag undrar varför det sitter ett vitt bomullsband längs stolens kanter. Ett vitt band på stolens högsta punkter kommer att bli solkigt snabbt. Varför inte ha det i svart?

Det finns några olika klädselfärger att välja mellan. Jag föredrar svart eller grått. Om ni vill sälja stolen senare är det bra att välja en så neutral färg som möjligt.

Pris
Priset ligger på ca 4300kr. Håll utkik efter erbjudanden om gratis tillbehörspaket.

Önskemål
• Jag undrar varför det inte finns en drickhållare som tillbehör till bilbarnstolar? Det hade varit perfekt om Saga kunde ha sin vattenflaska bredvid sig och dricka när hon vill.

20130721-104454.jpg
• Det hade också varit smart med en filt med tryckknappar att fästa i stolen.
• En lekbåge liknande den till Baby Björns babysitter.
• Ett litet bord att fästa över stolen för leksaker och mellis till lite äldre barn.
• Byt färg på det vita kantbandet.

Annonser

28 thoughts on “Test BeSafe iZi Plus

 1. Pingback: Test BeSafe iZi Kid x3 | Barnsaksbloggen

 2. Hej! Vi har också en Kia Ceed och undrar om stolen tar upp mycket plats. Vi har just nu en Britax multitech i baksätet till storebror men snart är det dags för lillebror att byta stol, han är 7 månader. Han kommer i så fall få fortsätta sitta i framsätet.
  Annelie

  • Hej Annelie! Vi har stolen i baksätet och i fullt liggläge går det för en kort person att sitta i framsätet men det är trångt. När stolen är mer upprätt går det bättre. Vi har inte testat att ha den i framsätet men mitt intryck är att bilstolen är rätt stor. Fördelen att liggläget är så bra tycker jag väger upp. Hoppas att svaret var till hjälp, fråga mer annars! /Elin

 3. Hur mycket mer plats tycker du plus tar jämfört med x3? Vi har plus nu och älskar den, förutom just det faktum att den tar så enormt mycket plats:(

  • Hej Maria! Jag tycker att plus tar mer plats i fullt liggläge annars är de likvärdiga. För oss med ett barn är liggläget viktigast men är man fler i familjen kan det bli trångt. /Elin

 4. Hej!

  Tack för en bra recension! :-)

  Vi ska snart köpa bilstol till vår 9 månader gamla dotter och väljer nu mellan x3 och plus. För oss är det viktigt att den är bra ventilerad då vår dotter lätt blir svettig och obekväm i sitt nuvarande babyskydd. X3 har ju ventilation i ryggen, men hur är det med plus?

 5. Vi har själva denna stolen, men jag upplever att det är trögt att spänna åt bältet när barnet sitter i. Upplever ni samma.?

  • Hej Isabell! Jag tyckte också att det var trögt från början men då drog jag ofta i bältesskyddet (tyget runt bältet som sitter överst) när jag ville förlänga det. När jag drar bara i själva bältet går det lättare. Nu brukar jag göra bältet lite för långt varje gång Saga ska sätta sig, då är det lättare att få i armarna och sen drar jag åt.

   Om bältet är trögt när du trycker in knappen och drar bara i bältet bör du nog gå tillbaka till butiken du köpte den i, kanske är det något fel?

   • Tack för ditt svar.
    Ja det gjorde jag också från början. men du upplever inte att det är trögt när du ska dra åt på saga? jag upplever nämligen att det är trögt när min dotter har jackan eller en tjockare tröja. efter en stund så kan man se att det har kasat ner på ena armen tex. fast man har dragit åt tycker man.
    Men får nog gå tillbaka och se vad dem tycker.
    tack igen!

 6. Hej! Jag undrar hur mycket man behöver flytta fram passagerarstolen (om man har stolen i baksätet) när besafen är i liggläget?

  • Hej Jennie, det är inte stor skillnad på sitt och liggläge för stolen framför. Men själva stolen tar ju en del plats så man måste alltid ha den lite framåt. Jag kan sitta fram utan problem men är man lång och stor är det nog inte bekvämt längre sträckor. Allt beror på bil också såklart. /Elin

 7. Provat stolen fram i V70 (2010) men bältet här var även där för kort, ska ringa återförsäljaren och se om de har något förslag till lösning, står ju att det ska gå!

  • Hej!
   Lite nyfiken på hur det gick för er som testade BeSafe Izi Pkus i Volvo V70 framsäte?! :)
   Har nämligen stött på samma problem här. Har en V70 -01 men bilbältet fram var flera cm för kort! Men enligt en lista BeSafe har på hemsidan ska det ju gå!!
   Mvh Therese

 8. Vi monterade just in stolen i en Saab 9-5.
  Samma sak där – bältet var för kort för att kunna monteras enligt beskrivning!
  Vi kunde alltså inte dra bältet igenom första hållaren, sedan kroken, sedan andra hållaren, klicka i bältet och sedan likadant tillbaka.
  Istället drog vi ut bältet till max och höll det ”dubbelt” redan från början.
  Förde det dubbla bältet, först genom första hållaren, sedan bort till andra hållaren, sedan spände vi ut det runt kroken och till sist sträckte jag hela bältet med all min kraft, pressade stolen neråt och klickade i det färdigdragna bältet i bälteshållaren.
  Det var inte ens en halv cm till godo men det gick!
  Hon hade gett upp, när jag gav det ett sista försök och det lyckades.
  Man behöver dra rejält hårt, så be någon med armstyrka om det inte går.
  Fördelen är att det nästan blir färdigspänt och klart, behövde inte vrida mycket på det lilla handtaget för att ”pumpa” stolen sträckt.

  Hoppas det här hjälper andra :)

 9. Hur länge kan man använda stolen i verkligheten, är ju tills barnet är ca 5 år enligt hemsidan men vad är det på riktigt? Och hur stadigt får man stolen spänd med endast bilens bälte? Har endast erfarenhet av isofix så därför är jag lite skeptisk till att byta till bältes fastsättning.

  • Hej André! Vår dotter är nu fyra år och tre mån och sitter bra, vi räknar med att hon kan sitta tills hon är fem. Kan tillägga att hon är rätt liten. Den sitter bra med bälte men är rätt krånglig att fästa. Hoppas att svaren hjälpte er! /Elin

 10. Jag undrar också om någon har erfarenhet av att lite större barn ska sitta i den. Vi måste köpa en ny bilstol till vår son som precis fyllt 4år. Har en izofix (be safe) sedan tidigare som han satt jättebra i (storleksmässigt) men nu är han för tung för den (han väger 20kg nu) och jag vill inte vända honom än. Är jättesugen på denna men undrar om det är värt det? Alltså om han får plats, även om ett halvår. Han är nu 104 cm lång.

  • På gränsen skulle jag säga, vår dotter är så lång och 4,5 år och det börjar bli tight, jag räknar med att byta när hon fyller fem. Avgör ni om det är värt det för ett halvårs användning. Lycka till! /Elin

 11. Hej, bara en kommentar till varför det inte finns drickahållare etc som tillbehör till bilbarnstolar. Vid en kraftig inbromsning som vid en kollision så skulle dessa föremål förvandlas till livsfarliga projektiler som riskerar att döda/allvarligt skada ditt barn.
  En mobiltelefon vid inbromsning från 50 km/h motsvarar ca 4 kg vikt och vid 90 Km/h ca 10 kg. Något att tänka på när man ute är ute och kör.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s