Få ut det sista ur D-vitaminflaskan

IMG_4368-1.JPGMed en fjärdedel kvar i D-vitaminflaskan börjar det bli svårt att få ur dropparna. Det sista är helt omöjligt att få ut. För att få ut det sista kan man pilla bort plastdelen som doserar, ta en kniv och bänd upp. Efter det får man hälla lite försiktigare men allt går att få ut.

Alla barn upp till två år får D-vitamin gratis från bvc. Vi har valt att fortsätta ge det till Saga efter hennes tvåårsdag. Rekommendationerna håller på att ses över, i Finland tex rekommenderas tillskottet upp till 18 års ålder.

Vill ni veta mer om D-vitamin har jag hämtat det här från Livsmedelsverket:

Hur får man i sig D-vitamin?
Man får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när man är ute i solen. Under sommarhalvåret är solbestrålning den viktigaste källan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

D-vitamin i mat finns framför allt i:
Fisk, speciellt fet fisk som lax, sill och makrill.
Mini-, lätt- och mellanmjölk, eftersom de alltid berikas med D-vitamin. Ofta berikas också osötad lättfil och lättyoghurt.
Margarin, eftersom de alltid berikas med D-vitamin.
Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Om man äter fisk regelbundet, särskilt fet fisk (lax, sill, makrill) och D-vitaminberikade produkter, som mager mjölk och margarin, får de flesta i sig tillräckligt med D-vitamin även under vintern. De som riskerar att få i sig för lite är de som inte äter denna typ av mat.

Hur yttrar sig brist på D-vitamin?
D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper. Detta är mycket ovanligt i Sverige. Nyare forskning tyder också på att D-vitamin har betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar.

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s