Besök Birka med barn

Att åka till vikingaön Birka i Mälaren är en mysig dagsutflykt. Det finns mycket kul för barn att upptäcka och massor av intressant historia att lära sig för alla åldrar. 

Ön ligger utanför Adelsö och det går utmärkt att åka med egen båt och lägga till i gästhamnen. Alternativt kan man åka turbåt med Strömma från Stadshuskajen. Båten stannar sedan på några ställen på vägen, vi hoppade på vid Rastaholms värdshus på Ekerö. Därifrån tog båtresan en halvtimme, alldeles lagom när man har en ettåring och treåring i sällskapet. Annars kan jag rekommendera att åka från stan, det är en fin båttur och det finns ett café på båten. Turen kostar 380kr och i priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet. Lite fint var det att ingen kollade våra biljetter någonstans, här litar man tydligen på sina resenärer.  Från orter som Uppsala, Södertälje och Strängnäs kan man också åka, kika på Strömmas webb för platser och tider. 

På ön Björkö (det var staden som hette Birka) finns det en restaurang som serverar varm mat och fika. Inte särskilt prisvärt men ändå skönt att få i sig mat utan krångel. Barnportion med  pannkakor kostade 60kr så det var ok. En micrad färdig paj för 90kr däremot var ingen höjdare. Självklart kan man ha med egen mat och fika, ön är fin och det finns många platser att sätta sig på. Gå gärna upp mot korset så får ni fin sjöutsikt. På ön betar får och kor så en filt med plastad undersida och oömma skor är ett tips. 

Det finns en uppbyggd vikingaby nere vid vattnet. Fint gjort och här finns pyssel för barn och möjlighet att skjuta med pil och båge. Tyvärr fick vi ont om tid efter lunch och guidad tur så det blev bara en sväng där och en titt i muséet som visar fynd och även film. Här hade jag gärna sett att båten gick 16.30 istället för 15.30. 

Är det fint väder är det kul för barnen att bada på den långgrunda sandstranden (ta med badgrejer), här finns också en sandlåda. En enklare lekpark ligger en bit in i hagen. 

Vissa dagar har de Barnens arkeologi, tyvärr inte när vi var där men då kan lite äldre barn få prova att gräva efter fynd och vara arkeolog för en dag. 

Den guidade turen tar närmare en timme och är inte särskilt barnanpassad men den ger ändå en bra bild över ön så passa på att gå om ni kan. Har ni med vagn, ta en terränggående och var beredd på att ni måste vara två som bär på vissa ställen. 

Sammanfattningsvis en mysig tur!  

 

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s