Insektsextrakt och svingelatin – här är barnens påskgodis

 Måste bara dela den här artikeln från Råd & Rön, de har synat vad som gömmer sig i påskägget. 

Skumsvampar

”Innehåller två sorters socker, socker och glukosfruktossirap. De innehåller dessutom gelatin från svin, färgämne och ett kontroversiellt ytbehandlingsmedel, karnaubavax.

Sura Bubblizz

Innehåller glukossirap, socker, vatten och gelatin från svin. Denna godisbit är färgad med E 120. Surheten kommer från citronsyra, E 330, ett ämne som är helt ofarligt. Kanske kan det vara spännande att veta att det framställs genom att till exempel melass eller glukos jäses med mögelsvampar.

Bumlingar blåbär

De syrligt söta bumlingarna innehåller förutom socker och citronsyra även bikarbonat (samma ingrediens som finns i vanligt bakpulver), salt och aromer. Dessutom är den en färgcocktail av E120 (karminsyra), E131 (patentblått, som inte har några kända hälsoeffekter men som är förbjudet i Australien och Nya Zeeland), E153 (vegetabiliskt kol) och E162 (rödbetsrött).

Lakrits

Förutom socker, gelatin och olika tillsatser innehåller lakritsgodis ofta lakritsextrakt, salmiak eller ammoniumklorid. Eftersom lakrits kan påverka saltbalansen i kroppen bör personer med högt blodtryck undvika att äta alltför mycket lakrits. Gravida bör inte äta mer än 50 mg lakrits om dagen.

Choklad

Det mest populära godiset i Sverige. Tyvärr innehåller mjölkchokladen bland plockgodiset sällan särskilt mycket choklad. Främsta ingrediensen är fortfarande socker, och därefter kommer fett. I många sorter är fettet inte av särskilt bra kvalitet, ofta mättat fett och palmolja. Palmolja leder till skövling av regnskogar, det kan du läsa mer om i en granskning som Råd & Rön har gjort.

Naturgodis

Yoghurtdragerad frukt och nötter låter nyttigare än vanligt naturgodisgodis, men det är bara skenbart. ”Yoghurten” är vit choklad som smaksatts med yoghurtarom. 

Ferraribilar

Här kommer gelatinet från nötkreatur, och för den röda färgen har färgämnet E 120ferraribil (karminsyra) smugit sig in. Det är ett extrakt från torkade honor av kochenillsköld-lusen. Ämnet har rapporterats orsaka allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Nästan allt rosa, rött eller lila godis innehåller detta färgämne.”

Blev ni sugna på plockgodis nu? Vad lägger ni i påskäggen? Inte behöver det vara bara godis. Jag har köpt varsin film, strumpor och småpyssel, sen får de varsin tablettask och några chokladbitar. Dela gärna tips på alternativa påskägg! Här eller på Instagram @barntipsbloggen. 

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s