Ge din bebis jordnötter

Smakprov av jordnötter ska ges till små barn för att minska risken för allergi, det säger ny amerikansk forskning. Jag hörde liknande när Saga var liten för något år sedan och jag gav henne jordnötssmör som bebis. Välj det utan salt och bre på ett smörgåskex så blir det ett jättebra mellanmål. 

Så här står det om forskningen i Aftonbladet: Redan från några månaders ålder bör föräldrar ge sina barn jordnötter för att minska risken för framtida allergier. Det konstaterar amerikanska läkare i nya riktlinjer.Forskning har visat att små mängder jordnötter tidigt i livet minskar risken för allergier senare i livet, stick i stäv mot vad man tidigare trott.

Till skillnad från de svenska råden handlar det alltså inte bara om att man ”kan” eller ”får” ge barnen jordnötter, utan att man ”bör”.

Barn med hög risk för jordnöts- och/eller äggallergi ska smaka på jordnötter mellan 4 och 6 månaders ålder. Dessa barn bör dock träffa en specialist innan provsmakningen, enligt den amerikanska rekommendationen som presenteras av National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

För barn med låg eller medelhög risk bör jordnötter introduceras från sex månaders ålder och barnen behöver inte träffa en specialist. Eftersom barn kan sätta jordnötter i halsen, uppmanas föräldrarna att inte ge hela jordnötter. Små skedar jordnötssmör, jordnötssoppa eller finmalda jordnötter i yoghurt är att föredra.

Källa: aftonbladet.se

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s